O χαρταετός είναι ισχυρά συνδεδεμένος με την Καθαρά Δευτέρα, την πρώτη μέρα της Σαρακοστής, τη μέρα της κάθαρσης όπου οι ψυχές κοιτούν στον ουρανό για την πορεία έως την Αγία Ανάσταση.
Ο συμβολισμός του..η ψυχή που ενώνεται με τον Θεό.
Η παραδοσιακή μορφή του αετού γίνεται με καλάμια, χαρτί και το λεπτό σκοινί την καλούμπα.
Τον χαρταετό τον γνωρίζουν σε διάφορες χώρες και έχει τη σχετική ονομασία.
Στην Ελλάδα μας εκτός από χαρταετός, είναι γνωστός ως πετάκι στη Θράκη και ως φύσουνα στα Επτάνησα.
Στη Γερμανία ονομάζεται δράκος, Drachen και στην Αγγλία Kite που είναι η ονομασία ενός όμορφου πτηνού.
Διάφορες πηγές αναφέρουν ότι στην Κίνα και στη Μαλαισία ο χαρταετός είναι γνωστός αιώνες πριν..από το 200 π.Χ περίπου και ήταν κατασκευασμένος από μπαμπού και μετάξι με σχήμα δράκου.
Λέγεται επίσης ότι σε άλλες εποχές χρησιμοποιούνταν για κατασκοπεία, για να μεταφέρουν διάφορα πράγματα σε δύσβατες περιοχές καθώς και για την κατασκοπεία.
Στην Ελλάδα πρέπει να ήρθε από τα λιμάνια της Ανατολής, των Επτανήσων, της Σύρου.
ΣΗΜ. Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από διάφορα φυλλάδια που είχα κατά καιρούς συλλέξει δίχως να αναγράφεται κάτι παραπάνω.
Οι αετοί της Σμύρνης, τα τσερκένια!
Πως ήταν όμως τα τσερκένια στην αρχόντισσα της Ανατολής;
Ήταν ένα τόξο που τελείωνε κάτω μυτερό, σε σφήνα. Αυτό λοιπόν που αποτελούσε τον σκελετό το έντυναν με λεπτό ή χοντρό χαρτί,σε συνδυασμό πάντα με το ύψος του.Η προϋπόθεση για ένα καλοφτιαγμένο τσερκένι ήταν να είναι καλοζυγιασμένο και να μην γέρνει από καμιά πλευρά.
Στη Σμύρνη το πέταγμα των χαρταετών (των τσερκενιών) άρχιζε την Καθαρά Δευτέρα και συνέχιζε κάθε Κυριακή ή άλλη αργία έως την Κυριακή των Βαΐων , έως την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας.
"Από του Χατζηφράγκου τ' Αλάνι κι από το κάθε δώμα κι από τον κάθε ταρλά του κάθε μαχαλά της πολιτείας, αμολάρανε τσερκένια. Πήχτρα ο ουρανός.Τόσο, που δεν βρίσκανε θέση τα πουλιά. Για τούτο, τα χελιδόνια τα φέρνανε οι γερανοί μονάχα της Μεγαλοβδομάδα,για να γιορτάσουνε την Πασχαλιά μαζί μας" .
Απόσπασμα, Κοσμάς Πολίτης , Στου Χατζηφράγκου
Εδεσματολόγιον
Σμύρνης σελ.116
Έφη Γρηγοριάδου Εκδ. ΚΟΧΛΙΑΣ
Με αγάπη και σεβασμό
Σοφία Δ. Αγραπίδη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου