Χρυσάνθεμα...που χρωματίζουν το φθινόπωρο.
Ο τόπος γέννησής τους σύμφωνα με τις περισσότερες πηγές είναι η Κίνα. Εκεί χρησιμοποιούνται εκτός του καλωπιστικού τους μέρος, ως βότανα , στις σαλάτες τα βλαστάρια, στο τσάι τα άνθη. Υπάρχουν πάρα πολλά κεραμικά σκεύη (του παρελθόντος) όπου οι καλλιτέχνες είχαν ζωγραφίσει χρυσάνθεμα.
Στην Ιαπωνία (όπου άρχισε να καλλιεργείται τον 8ο αιώνα μ.Χ) από το 1910 το εν λόγω φυτό, αποτελεί επισήμως το εθνικό άνθος.
Τον 17ο αιώνα το πανέμορφο φυτό ήρθε στην Ευρώπη.
Ένα έμπορος από τη Μασσαλία το 1789 καλλιέργησε τα χρυσάνθεμα.
Όπως είναι γνωστό οι άνθρωποι θέλουμε..τα άνθη να συμβολίζουν κάτι. Το χρυσάνθεμο συμβολίζει τη χαρά και την αισιοδοξία αλλά και μακροημέρευσης. Λέγεται και γράφεται...ότι το αρχαίο όνομά του στην Κίνα είναι "Chu" και ότι προς τιμήν του υπάρχει μια πόλη η chu-Hsien!
Μύθος Ιαπωνίας
Ο Μύθος λέει ότι υπήρχαν τόσοι πολλοί θεοί στον ουρανό, ώστε κάποιοι, συμπεριλαμβανομένων του θεού Izanagi και της θεάς Izanami, εστάλησαν στη γη. Η θεά εκεί κάτω, δημιούργησε τους θεούς των ανέμων, τω βουνών, της θάλασσας και άλλους. Μόλις έφτιαξε το θεό της φωτιάς, κάηκε. Ο Izanagi δεν πρόλαβε την Izanami κι έτσι μετά την ακολούθησε στη χώρα της Μαύρης Νύχτας, όπου εκείνη είχε πάει. Μόλις κατάφερε να την αντικρίσει τον κυνήγησε μια γριά μάγισσα. Ο Izanagi μόλις που κατάφερε να γλιτώσει κι έτσι γύρισε στη γη για να εξαγνιστεί στο ποτάμι. Όπως έριξε τα ρούχα του στο χώμα, δημιουργήθηκαν δώδεκα θεοί. Τα κοσμήματά του έγιναν λουλούδια. Το ένα του βραχιόλι έγινε αγριόκρινο, το άλλο λωτός και το περιλαίμιό του έγινε ένα κίτρινο χρυσάνθεμο.
Το λουλούδι της εποχής...αποτελεί πηγή έμπνευση για πολλούς καλλιτέχνες.
ΤΟ ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΟ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ
Πίνακας του Χένρι Φαντίν - Λατούρ, του Γάλλου ζωγράφου και λιθογράφου, ο οποίος είναι γνωστό για τις ζωγραφιές λουλουδιών και τα ομαδικά πορτρέτα παρισινών
καλλιτεχνών και συγγραφέων.Ο Henri Fantin-Latour γεννήθηκε τις 14 Ιανουαρίου 1836 στην Γκρενόμπλ της Γαλλίας και απεβίωσε στις 25 Αυγούστου 1904 στο Buré της ίδιας χώρας.
ΤΑΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ
ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΑ
Φθινόπωρο ήσυχο, αφηρημένο
για τόσα χαμένα πράγματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου