Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Η Βιβλιοθήκη του Αδριανού.

Στη συνέχεια της ξενάγησης σειρά έχει ο αρχαιολογικός χώρος της Βιβλιοθήκης του Αδριανού που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, σχεδόν απέναντι από τον σταθμό του Μοναστηρακίου.

 Η   βιβλιοθήκη  του   Αδριανού  πήρε  το  όνομά της από τον αυτοκράτορα Αδριανό και κτίσθηκε το 
132 μ.Χ. 
Είχε σχήμα ορθογώνιο με κάτοψη που σχημάτιζε μια περίστυλη στοά με ειδικούς χώρους για την φύλαξη παπύρων και βιβλίων, είχε αίθουσες διαλέξεων κ.α. 
Η βιβλιοθήκη καταστράφηκε κατά ένα μεγάλο μέρος το 267 μ.Χ από τους Έρουλους.

Στο α' μισό του 5ου αι μ.Χ ο χώρος ανακαινίστηκε και τότε στο αίθριο δημιουργήθηκε ένα περίκεντρο κτίριο, που είναι γνωστό ως τετράκογχο και ίσως ήταν ο πρώτος μητροπολιτικός ναός της Πρωτεύουσας.Ήταν κατασκευασμένο με πολυτελή υλικά και το κοσμούσαν ιδιαίτερου κάλλους ψηφιδωτά. Κατά τις πηγές το αποδίδουν στην αυτοκράτειρα Αθηναϊδα - Ευδοκία.
Μπαίνοντας στον αρχαιολογικό χώρο βλέπουμε μια μαρμάρινη επιγραφή που αναφέρει 
τους  Άγιους Ασώματους.
Σύμφωνα με τους ειδικούς μεταξύ 11ου και 12ου αιώνα στο Δυτικό Πρόπυλο της Βιβλιοθήκης χτίστηκε η εκκλησία "Άγιοι Ασώματοι στα σκαλιά" η οποία δεν σώζεται σήμερα.
Εκείνη την χρονολογία στο κεντρικό μέρος του αιθρίου υπήρχε μια παλαιοχριστιανική εκκλησία όπου μετατράπηκε σε βυζαντινή με την ονομασία "Μεγάλη Παναγιά".

Κατά την Οθωμανική περίοδο η βιβλιοθήκη αποτέλεσε τον χώρο όπου λειτουργούσε το "Πάνω Παζάρι", ένα εμπορικό κέντρο δηλαδή περίπου με εκατό ιδιοκτησίες.
Επίσης ήταν η κατοικία (στα νοτιοδυτικά του χώρου) του Τούρκου Διοικητή της Αθήνας του Βοεβόδα.

Έως την απελευθέρωση (1833) ο χώρος της Bιβλιοθήκης λειτούργησε όπως η αρχαία ελληνική Αγορά - ως διοικητικό, εμπορικό κέντρο της πόλης. Το παζάρι στο ανατολικό τμήμα της Bιβλιοθήκης κάηκε το 1884. Mετά την καταστροφή άρχισε η ανασκαφή και γενικά προχώρησαν οι έρευνες του αρχαιολογικού αυτού σπουδαίου μνημείου. Το κοινό είχε την τύχη να μπορεί να γνωρίσει τον χώρο το καλοκαίρι του 2004.




















Οι πληροφορίες που παρουσιάζω κυρίως προέρχονται από τη σελίδα του Υπουργείου Τουρισμού, από συγγράμματα και βιβλία που προμηθεύομαι από έναν Φορέα περί αρχαιοτήτων που είμαι μέλος, είναι σημειώσεις από τις ξεναγήσεις που παρακολουθώ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επίσκεψη στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού.

Ένας νέος χώρος πολιτισμού στην Αθήνα, είναι διαθέσιμος πλέον για το κοινό.  Πρόκειται για το  Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού που βρί...