Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

90η Ιππική Έκθεση Ανδραβίδας,απολογισμός ,σκέψεις.Κεφ. 2ο

Με το κεφάλαιο "Οργανωτική Επιτροπή"  και επισκέψεων που δέχθηκε ,συνεχίζεται ο απολογισμός κι οι σκέψεις μου, σχετικά με το θέμα.

Τον Αύγουστο κι αφού προφορικά παραιτήθηκε ο μέχρι τότε υπεύθυνος για την οργάνωση και διεξαγωγή της 90ης Ιππικής Έκθεσης, ασχοληθήκαμε (για ακόμη μια φορά) κάποια άτομα ενεργά και με θυσία χρόνου, υπέρ το δέον, προσπαθώντας να λύσουμε προβλήματα κι ας ήταν ο χρόνος τόσο λίγος. 
Εννοείται ότι πριν από την προφορική παραίτηση, είχαμε έρθει σε τηλεφωνική αλλά και διά ζώσης επαφή, με σκοπό τη συνεργασία.

Δεν θα αναφερθώ σε τίποτα γενικά, απ' όσα άκουσα και διαπίστωσα, πριν να ασχοληθούμε. 

Η διοργάνωση πλέον, έγινε με επικεφαλή τον κ. Κώστα Χαντζή αιρετό από την Ανδραβίδα και πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου της Κυλλήνης. 
Στο κείμενο δεν έχω ως σκοπό ούτε να επαινέσω, μα ούτε να κατακρίνω κανένα πρόσωπο, αλλά μόνο να αναφέρω τη στάση τους, για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.
Θα ήταν άδικο όμως αν δεν αναφέρω, ότι ο Κώστας ο Χαντζής έδωσε άμεσα λύση σε όλα τα προβλήματα που προέκυπταν και έτρεξε με μεγάλο ζήλο για να στηρίξει το ιππικό δρώμενο, που μετρά σχεδόν έναν αιώνα.

Όλοι μας, δεν είχαμε μόνο τη διευθέτηση των προβλημάτων αφού ο καιρός ήδη είχε περάσει, για μια σωστή προετοιμασία, αλλά και να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία και σύνεση, τον ανελέητο ηθικό πόλεμο...που τα τελευταία χρόνια ξεσπά από συγκεκριμένο άτομο, καθόσον δεν ικανοποιούνται προσωπικά χατίρια..αλλά και της παρέας που το πλαισιώνει.

Ο πόλεμος αυτός κάθε χρόνο μεταφράζεται διαφορετικά, άλλοτε με την απειλή φασαρίας, άλλοτε με την πρόκληση φασαρίας, άλλοτε με το ανακάτεμα των αιτήσεων για τη βραδινή εκδήλωση, άλλοτε με τη διάδοση ψευδών κατακριτικών νέων κι ότι άλλο δεν μπορεί να φανταστεί ο κοινός νους. Όλα βέβαια, ξεκάθαρα και δίχως αμφισβήτηση, για χατίρι που δεν γίνεται, το επισημαίνω...κι άλλα ακόμη.

Το σπουδαιότερο βέλος, είναι (χρόνια τώρα) η εμπόδιση παρουσίας ιπποπαραγωγών, δεδομένο και με στοιχεία.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα για όλους μας ήταν, ο χώρος αναμονής των αλόγων, που λόγω έναρξης κατασκευής ενός κτιρίου (σε λάθος θέση σύμφωνα με ειδικούς), αποτελούσε ένα εργοτάξιο, το οποίο εμπόδιζε την ομαλή παραμονή και διέλευση των αλόγων. Αρκετά  επικίνδυνος ο χώρος για πρόκληση ατυχήματος. 

Εννοείται ότι μεγάλο πρόβλημα κάθε χρόνο είναι το νερό, ώστε να ποτίζονται τα άλογα, κάτι που λύθηκε με αγωνιώδεις προσπάθειες, με ώρες δουλειάς, του Κώστα του Κοτσαύτη σε συνεργασία με τον Κώστα τον Χαντζή και κάποιον συμπολίτη που μου διαφεύγει το όνομα.

H δημοσίευση στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, της Οργανωτικής Επιτροπής, έγινε την τελευταία στιγμή, για λόγους που δεν γνωρίζω.  Ίσως ήταν ο φόρτος εργασίας ή το γεγονός της προφορικής παραίτησης του έως τότε υπεύθυνου. Η ουσία είναι ότι συγκροτήθηκε από πρόσωπα, που δώσαμε τον εαυτό μας επί έναν μήνα, δίχως να υπολογίσουμε τις οικογενειακές μας υποχρεώσεις, ούτε τη διπλή μετακίνηση που απαιτήθηκε για κάποιους. 
Το τονίζω, ότι η Οργανωτική Επιτροπή είχε πρόσωπα που μόνο δώσαμε!!!!
Αξιοσημείωτο είναι ότι εγώ με τον σύζυγό μου, καθώς και η κ. Καπατσούλια που ανήκε στην Οργανωτική Επιτροπή, ανήκουμε στο εθελοντικό προσωπικό του Δήμου για την Έκθεση. Η κ. Καπατσούλια έχει ξεκινήσει πριν από χρόνια την ενασχόλησή της, από το παλιό ιππικό και εμείς βοηθάμε πριν από τον κορονoϊό. Στο παρελθόν ως βοήθεια δεν εννοώ μόνο τη γραφική εργασία, αλλά ακόμη και σημεία στην καθαριότητα, όταν απαιτήθηκε. Ο εθελοντισμός σε κάθε τομέα, δεν σημαίνει να κατέχω θρόνο, ούτε να έχω καθήκοντα βολικά κι άνετα.

Ο πρόεδρος και το άλλο μέλος της επιτροπής, είναι πρόσωπα εκλεγμένα στο Κοινοτικό Συμβούλιο της Ανδραβίδας, τα οποία απ' όσο θυμάμαι ήταν πάντοτε δίπλα στον θεσμό, έχουμε συνεργαστεί.
Η εμπειρία του συζύγου μου, καθώς και η δική μου από διοργάνωση εκδηλώσεων είναι τεράστια, λόγω της επαγγελματικής μας σταδιοδρομίας, αλλά και μεγάλων πολιτιστικών φορέων που ασχολούμαστε επί πολλά χρόνια.

Για κάθε είδος εκδήλωσης οι απαιτήσεις είναι διαφορετικές, καθώς και οι ιδιαιτερότητες. Εννοείται ότι ανάλογα με το θέμα, ζητάμε τη συνδρομή των ειδικών. Έτσι και για τα άλογα η συμβουλή των ιπποπαραγωγών της περιοχής είναι δεδομένη και πολύτιμη. Όμως δεν είμαστε άσχετοι, με τα άλογα μεγάλωσα κι ο Παν από την πλευρά του έχει χτίσει τη δική του εμπειρία. Οι γνώσεις μας είναι αρκετές, για να μπορούμε επί χρόνια να προσφέρουμε στην ιππική ιστορία της Ανδραβίδας.

Άλλωστε ποιος είναι αυτός που τα γνωρίζει όλα;

Επί του θέματος, εργαστήκαμε και φέραμε εις πέρας μια από τις δυσκολότερες ιππικές εκθέσεις, λόγω κακώς κειμένων, που έχουν όνομα και επίθετο, βέβαια. 
Δεν αγωνιστήκαμε για εμάς, αλλά για να μη σβήσει η φλόγα που άφησαν οι πρόγονοί μας, όπως αναφέρω συχνά.
Δεν είναι παράλογο να μην υπάρχει ο αριθμός αλόγων όπως τότε που ήμουν παιδί, διότι το άλογο έχει αντικατασταθεί από το τρακτέρ και το αυτοκίνητο. Ας το καταλάβουν τα κακοήθη παπαγαλάκια. Επίσης, έχουν καταργηθεί τα χρηματικά έπαθλα (κάτι που βοηθάει τον ιπποπαραγωγό ο οποίος έχει έξοδα για να μετακινηθεί). Ακόμη διότι ο χώρος στο Δημοτικό Ιππικό Κέντρο, δεν έχει τα δεδομένα (στάβλους) για την παραμονή των ευγενών κι αγαπημένων τετράποδων.

Οι απορίες μου..

Ποιος δεν μας έδωσε τα απαιτούμενα έγγραφα για την Ελλανόδικο Επιτροπή; Τη λύση την έδωσε και πάλι ο Χαντζής σε χρόνο λίγων λεπτών.

Ποιος έστειλε το Σάββατο πρωί τη γλυκιά κυρία, που ήρθε δήθεν για να βοηθήσει, δίχως να έχει χρόνο, δίχως την απαιτούμενη δυνατότητα για να διακρίνει τα εμβόλια στα βιβλιάρια των αλόγων καθώς και τα άλλα στοιχεία, αλλά μας έκανε ανάκριση ποιοι είμαστε και που μένουμε κτλπ (σε εμένα και τον σύζυγό μου);Mάλιστα τα στοιχεία του συζύγου μου τα σημείωσε. Μου δημιούργησε λύπη, ειλικρινά..να έχεις αυτό τον ρόλο.

Δεν κατάλαβαν αυτοί ή αυτός που την έστειλε, ότι δεν είμαστε ανόητοι...
Ότι χωριό που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει..
Ότι αν στερούμαστε ευγένειας κι αν θέλαμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα, όντας Οργανωτική Επιτροπή , θα μπορούσαμε να μη την αποδεχτούμε δίπλα μας , αν δεν μας έλεγε από που έρχεται.

Για ποιον λόγο ένας κύριος που δεν γνωρίζω , διότι  ποτέ δεν τον έχω δει τόσα χρόνια στην έκθεση, βιντεοσκοπούσε όλους εμάς και τοποθετούσε πίσω μας φιλικό του πρόσωπο; Αν έγινε βέβαια για την ασφάλειά μας, τον ευχαριστώ.

Συνέχεια αποριών..

Όλοι αυτοί που ενοχλήθηκαν από την παρουσία μας, που ήταν όχι τόσα χρόνια, αλλά τον Αύγουστο που τρέχαμε για όλα;

Γιατί δεν ενημέρωσαν όλους τους ιπποπαραγωγούς;

Γιατί δεν έφεραν τους φίλους τους ιπποπαραγωγούς;

Πότε περιποιήθηκαν για την Έκθεση τον στίβο, πότε ενδιαφέρθηκαν για το νερό, πότε ενδιαφέρθηκαν για τη μεταφορά του σανού, πότε ήταν δίπλα για να βοηθήσουν, αφήνοντας την οποιαδήποτε πικρία με πρόσωπα ή με την όποια Δημοτική Αρχή;

Πότε ήταν εκεί , να συζητήσουν με τους ιπποπαραγωγούς για προβλήματα της τελευταίας στιγμής;

Tα "γιατί" κι απορίες μου σχετίζονται, με το δακρύβρεχτο ύφος που παρουσιάζουν παντού, λόγω της αγάπης τους για την Έκθεση.
Μα, αν αγαπάς δίνεις, δεν στερείς, δεν κατηγορείς, δεν απαιτείς.

Όταν αγαπάς και ενδιαφέρεσαι για το χωριό σου, για την ιστορία , για την παράδοση θυσιάζεσαι αληθινά κι ας μην σου αρέσουν κάποιες καταστάσεις.

Όταν υπηρετείς αυτές τις αξίες, δεν μετατρέπεις τον ιστορικό θεσμό, σε ευκαιρία για να πολεμήσεις τον εκάστοτε Δήμαρχο.
Όταν στο σπίτι σας, πέσει η στέγη , του δίνεται μια να το καταστρέψετε ή τρέχετε να βρείτε τρόπους για να σωθεί;

Ακριβώς το ίδιο ισχύει και με τη διάσωση της ιππικής μας παράδοσης.

Όλοι βλέπουμε  τις δυσκολίες, αλλά κάποιοι είμαστε μια ζωή εκεί, για να στηρίζουμε την ιππική κληρονομιά.

Ξέρετε, έχοντας γνώσεις και εμπειρία από ο εξωτερικό (δίχως να είμαι αμαζόνα), θα ήθελα το ιππικό κέντρο, να διαθέτει πλήθος στάβλων, να είναι σκεπαστό, να έχει πλαγιά με γρασίδι και καφετέρια ψηλά, να έχει άνθη γύρω γύρω, να διαθέτει ξενώνες για τους επισκέπτες, χώρο με υλικά για εκπαίδευση όπως κράνη σε όλα τα νούμερα, δυο και τρεις στίβους, ξύλο υψηλής ποιότητας και αντοχής για την περίφραξη των στίβων, ξύλινα σπιτάκια ώστε να γίνονται εκθέσεις με τα χρειαζούμενα για τις ιππικάς δραστηριότητες και προϊόντα της περιοχής και ότι άλλο μπορεί να φανταστείτε για να ένα παραμυθένιο μέρος, όπου θα γινόταν πόλος έλξης.

Οι ιδέες μας είναι πάρα πολλές, ειλικρινά, πολύ περισσότερες απ' όσες άκουσα..Αλλά ζούμε στην πραγματικότητα. Βελτίωση μπορεί να υπάρχει σιγά σιγά. Η σωστή βελτίωση επιτυγχάνεται ,  αξιοποιώντας αυτά που διαθέτεις πρώτα και όχι καταργώντας ότι βρίσκεις..Εννοείται ότι στην πορεία, προσθέτουμε ότι αναγκαιεί.

Δεν γίνεται όμως αγαπητοί μου, για πολλούς λόγους.

Αυτό με τίποτα δεν  μας εμπόδισε να συνδράμουμε.

Εύχομαι για ακόμη μια φορά, σε όλους που μόνο βέλη κακίας , πονηρίας, ιδιοτέλειας ξέρουν να κρατούν, να συνέλθουν και τότε θα αντιληφθούν ότι η ζωή είναι ακόμη ωραιότερη με καθαρές σκέψεις, με αγαθά μακριά από τον υλισμό, με μαγκιά που σημαίνει ευθύτητα.

Τέλος, αυτό που κρατώ και κρατάμε είναι οι όμορφες εντυπώσεις από την προσπάθειά μας, από τη συμπεριφορά μας, που αποδεικνύεται με δεκάδες μηνύματα και τηλεφωνήματα.
Προσωπικά κρατώ τη γνώμη δυο προσώπων, τα οποία τα προηγούμενα χρόνια -υποκινούμενα- δημιουργούσαν ..διάφορα.. και δήλωναν μέλη ενός φορέα (έτσι τους έλεγαν να πράξουν).Αυτά τα πρόσωπα λοιπόν που εξομολογήθηκαν όλα όσα ήθελα να επιβεβαιώσω, τον αγώνα ....για τη διάλυση της Έκθεσης. Ακόμη και ερωτικές ικανότητες έθεσαν σε λειτουργία!!
Κατά τα άλλα αγαπούν και θυσιάζονται και ξοδεύονται για τον ιππικό θεσμό.

Ευχές για το καλύτερο σε όλους!
Μακάρι οι "γνωστοί - άγνωστοι" της γενέτειρας και οι παρατρεχάμενοί τους, να βρουν τον εαυτό τους!


Υ.Σ Για κάτι που διατυμπανίζω ότι αγαπώ, δεν περιμένω να με καλέσουν με επιστολή, αλλά αναζητώ τους αρμοδίους για να βοηθήσω.




Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024

90η Ιππική Έκθεση Ανδραβίδας,απολογισμός ,σκέψεις. Κεφ.1ο

 Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος παρουσιάζω τις απόψεις μου από την πρόσφατη Ιππική Έκθεση της Ανδραβίδας.

Φέτος ασχολήθηκα με την οικογένειά μου, από τις αρχές Αυγούστου με τη διοργάνωση της Ιππικής Έκθεσης, εθελοντικά όπως αρκετά χρόνια. Στη συνέχεια με εντολή του κ. Δήμαρχου, ανήκα στην οργανωτική επιτροπή (επίσημο έγγραφο που δημοσιεύτηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ).

Επειδή τα μακροσκελή κείμενα, είναι κουραστικά για τους αναγνώστες, θα παρουσιάσω ξεχωριστά το κάθε θέμα. Η αρχή γίνεται από το θέμα της δυνατής εκφώνησης...

Ως γνωστόν, τα άλογα είναι ευγενή ζώα, με πλούσιο και καλλιεργημένο συναισθηματικό ορίζοντα. 

Ως γνωστόν, οι δυνατές φωνές και οι αλλαλαγμοί δεν αρμόζουν σ' αυτά. Όποιος δεν γνωρίζει, μπορεί να ανατρέξει σε σχετική βιβλιογραφία, καθώς και σε εκδηλώσεις αναγνωρισμένων σχολών και φορέων του εξωτερικού.

Άλλωστε, συνήθως φωνασκούν όσοι θέλουν να δείξουν το ύψος που φτάνει η φωνή τους και το αποδέχονται ιππείς και αμαζόνες, δίχως γνώσεις...

Από συγγενικό πρόσωπο, που σχετίζεται με πτυχίο στην εκπαίδευση των ίππων, έως καταξιωμένο ιππέα στην Ισπανική Ιππική Σχολή της Βιέννης, αυτό που έχω διδαχθεί είναι ότι τα άλογα θέλουν  ηρεμία, αγάπη, σεβασμό. Το ίδιο μας διδάσκει ο Ξενοφώντας στον Ιππαρχικό.

Λογικό είναι όταν έρθει η ώρα, να χειροκροτήσουμε σε κάποια εκδήλωση, αλλά αυτό δεν σχετίζεται με τις φωνές που επιθυμούν οι λίγοι..

Έτσι λοιπόν, μου δημιουργήθηκε η εξής απορία από το βράδυ της 14ης Σεπτεμβρίου, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Ιππικής Δεξιοτεχνίας στην Ανδραβίδα, κάτι που καθιερώθηκε δίχως να έχει σχέση με το νόημα της Ιππικής Έκθεσης.

Ποιοι ήταν αυτοί, που ειδοποιούσαν πρόσωπο του κύκλου της Δημοτικής Αρχής, ώστε να ζητά από την εκφωνήτρια το "πιο δυνατά;"

Γιατί δεν το ζητούσαν από τον κ. Γιάννη Παρρά που ήταν κι αυτός στη συγκεκριμένη θέση και ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στα σπουδαία πρόσωπα, του ιππικού τομέα, με πλήρη κατάρτιση και γνώσεις;

Aφήστε, που σύμφωνα με τον υπεύθυνο των ηχητικών, επειδή τα προηγούμενα χρόνια, ο κόσμος που βρισκόταν στον γύρο χώρο (στη θέση που κάθονται οι θεατές, εκεί που βρίσκονται τα άλογα), έκοβε τα καλώδια γιατί ακούγονταν δυνατά τα σχετικά από την εκφώνηση, αναγκάστηκε και τοποθετεί ψηλά τα ηχεία.

Πάρα πολλοί από το μέρος των θεατών, ήταν φίλοι, οι οποίοι δεν εξέφρασαν κανένα παράπονο.

Έτσι λοιπόν, έμεινα με την απορία...ποιοι ήταν αυτοί που ενημέρωναν, για το αντίθετο και ζητούσαν " το δυνατά, πιο δυνατά";

Καιρός αγαπητοί μου, να ωριμάσετε!Ασχοληθείτε σοβαρά με ότι σας αρέσει, αλλά πάψτε πια αυτόν τον ανόητο πόλεμο εναντίον της Έκθεσης.

Σκεφθείτε λίγο σοβαρά, σκεφθείτε λίγο αληθινά κοιτάζοντας τον ευατό σας στον καθρέφτη. Μαζί βέβαια και όσοι παρασύρονται...και γίνονται έρμαια, έστω για λίγες μέρες ή ώρες.

Πάντα με ευχές για το καλύτερο όλων και σεβασμό όπου αξίζει!

Σοφία Δ. Αγραπίδη

Στκρός Σ.Ξ - ε.α, Συγγραφέας



90η Ιππική Έκθεση Ανδραβίδας,απολογισμός ,σκέψεις.Κεφ. 2ο

Με το κεφάλαιο "Οργανωτική Επιτροπή"  και επισκέψεων που δέχθηκε ,συνεχίζεται ο απολογισμός κι οι σκέψεις μου, σχετικά με το θέμα....