Ποιος είναι αυτός που δεν έχει περπατήσει στην οδό Κυδαθηναίων;
Αυτός ο δρόμος είναι ένας από τους κεντρικούς δρόμους της συνοικίας που αποτελεί είσοδο από την πλευρά της περιοχής του Συντάγματος, αφού ξεκινάει από τις οδούς Νίκης και Φιλελλήνων, πλησίον της Αγγλικανικής εκκλησίας και καταλήγει στην άλλη γνωστή οδό της Αδριανού. Το χαρακτηριστικό της οδού είναι το λιθόστρωτο ύφος.
Η βυζαντινή εκκλησία της γειτονιάς του Αλίκοκκου η Μεταμόρφωση του Σωτήρος, η πλατεία της Φιλομούσου Εταιρίας, το Σινέ Παρί, το νυκτερινό κέντρο Ζουμ, η ταβέρνα τα "Μπακαλιαράκια του Δαμίγου" , το πρώην (1890) γαλακτοπωλείο και νυν καφέ- εστιατόριο Λατίφης αποτελούν κάποια από τα σημεία αναφοράς της οδού, τα οποία χιλιάδες τουρίστες απ' όλο τον κόσμο επισκέπτονται κάθε χρόνο αλλά και για εμάς που ζούμε στην Αθήνα αποτελεί μια πανέμορφη διέξοδο (εννοείται πως αναφέρομαι στην εποχή πριν την έλευση του ιού).
Περπατώντας στην Κυδαθηναίων εκτός των πολύ γνωστών της σημείων,όπως και σε όλη την Πλάκα υπάρχουν ιστορικά κτίρια που έχουν διασωθεί και συντηρηθεί. Ένα από αυτά είναι του Φιλικού, διερμηνέα, διπλωματικός Ιωάννη Παπαρρηγόπουλου (στον αριθμό 27) που κάποτε ήταν ένα οικοδομικό τετράγωνο (Κυδαθηναίων,Δαιδάλου,Χρυσοστόμου,Αγγέλου Γέροντα) όπου εκεί βρίσκονταν οι κατοικίες του Αγγέλου Γέροντα, του Κάλκου και του Μπαρμπάνου εκ των πρώτων οικιστών της νέας πλέον Αθήνας.Στα σπίτια αυτά είχαν φιλοξενηθεί εξέχουσες ξένες προσωπικότητες της εποχής.
Σχεδόν απέναντι από την Αγία Σωτήρα όπως ονομάζονται ακόμη και σήμερα οι ναοί της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, είναι η οικία (στον αριθμό 9) που έζησε για μια περίοδο ο γνωστός μας πολιτικός Κωνσταντίνος Τσάτσος.Για την ακρίβεια η οικία ανήκε στον σύζυγό του Ιωάννα Σεφερειάδη που ήταν αδελφή του ποιητή Γιώργου Σεφέρη. Στον αναφερόμενο δρόμο είχε εγκατασταθεί η πρώτη Πρεσβεία της Αγγλίας.
Στην γωνία των οδών Κέκροπος και Θουκυδίδου βρίσκεται η οικία που διέμενε ο Φίνλευ.
Στη συμβολή των δρόμων Θουκυδίδου και Νικοδήμου είναι το σχολείο που ίδρυσε ο Αμερικανός Ιεραπόστολος Ιωάννης Χιλλ.
Το Αρχοντικό Χατζόπουλου, Το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας στην Θουκυδίδου 13 κι άλλα μοναδικά στην αρχιτεκτονική κτίρια είναι που κοσμούν την συνοικία.
Στο Ριζόκαστρο, στις οδούς Θόλου και Πρυτανείου το σπίτι των αρχιτεκτόνων Κλεάνθη και Σάουμπερτ φέρει τεράστιο ιστορικό και πολιτιστικό φορτίο αφού αποτέλεσε το πρώτο , το παλιό Πανεπιστήμιο.
Περπατώντας στην Πλάκα δεν μπορούμε να απαξιώσουμε τις εκκλησίες, μικρούς και μεγάλους ναούς. Είναι ένα θέμα που αποτελεί ξεχωριστή αναφορά.
Αγία Αικατερίνη, Μετόχι του Πανάγιου Τάφου, Άγιος Νικόλαος Ραγκαβάς, Παναγία η Χρυσοσπηλιώτισσα, η Γρηγορούσα, ο Άγιος Συμεών των Αναφαίων, ο Άγιος Γεώργιος του Βράχου κι άλλες πολλές ακόμα οι οποίες συνδέονται μαζί μας από τις περιγραφές των προγόνων μας, από μια βόλτα, από μια κατάθεση ψυχής, από ένα τάμα, από ένα θαύμα...
Στην Αδριανού τα ισόγεια από τα περισσότερα κτίρια είναι τουριστικά μαγαζιά, είναι ο πρώτος δρόμος που συνήθως περιηγούνται οι επισκέπτες της πόλης.
Σε οικίες της Πλάκας έχουν γυριστεί πολλές ταινίες όπως τη δεκαετία του '50 «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» στην οδό Τριπόδων.
Η περιοχή της Πλάκας διαθέτει επίσης πάρα πολύ αξιόλογα μουσεία όπως το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο στην οδό Κυδαθηναίων, το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης στην οδό Τριπόδων, το Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώτο Πανεπιστήμιο), το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» στην ομώνυμη οδό,Άνθρωποι & Εργαλεία / Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού στην οδό Πανός, το Λουτρό των Αέρηδων - Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού στην οδό Κυρρήστου, το Museum of Greek Children’s Art στην οδό Κόδρου, το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων στην οδό Διογένους,Διοίκηση /Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού. Administration offices/Museum of Modern Greek Culture στην οδό Θέσπιδος, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας στην οδό Νίκης. Υπάρχουν και κάποια ακόμη που είναι κλειστά.Όμως κι αυτό το θέμα αποτελεί ένα ξεχωριστό οδοιπορικό..
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν εκτός όλων των άλλων και οι θεατρικές αίθουσες που βρίσκονται στην αγαπημένη συνοικία.
Επίσης οι αναμνήσεις τρέχουν περνώντας από το οίκημα της μπουάτ "ΑΠΑΝΕΜΙΑ" κι άλλων χώρων ψυχαγωγίας με μια ποιότητα αξέχαστη.
Κυδαθηναίων, Αδριανού, Τριπόδων, Λυσικράτους, Σέλλευ, Θρασύλλου, Κυρρήστου, Ναυάρχουν Νικοδήμου,Θεωρίας, Αγ.Νικολάου Ραγκαβά, Ερεχθέως, Μνησικλέους,Επιχάρμου,Κλεψύδρας κάποια απ' τα γραφικά δρομάκια..
Ευχόμενη καλό καλοκαίρι έστω και μέσα από τις δυσκολίες της εποχής....θα ήταν όμορφο εκτός των γραφικών χώρων για καφέ και φαγητό στην γειτονιά των θεών..να γνωρίζουμε στους περιπάτους μας κάποια πράγματα για όσα βλέπουμε. Μπορούμε να προετοιμάζουμε τη βόλτα μας αλλά με τη δυνατότητα του διαδικτύου κάθε ώρα έχουμε τις πληροφορίες που θέλουμε..Είναι κρίμα οικογένεια Γάλλων να στέκονται στο Παλιό Πανεπιστήμιο και να διαβάζουν την ιστορία του, σε αντίθεση με Έλληνες που απλά φωτογραφίζονται δίχως να γνωρίζουν που βρίσκονται...
Βέβαια υπάρχουν και οι Έλληνες γονείς, νονοί ή κηδεμόνες που θυσιάζουν τον χρόνο τους για να ξεναγούν και να μεταλαμπαδεύουν τις γνώσεις στα παιδιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου