"Δε ζυγιάζω, δε μετρώ, δε βολεύομαι. Ακολουθώ το βαθύ μου χτυποκάρδι". Νίκος Καζαντζάκης
Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016
Σάββατο 6 Αυγούστου 2016
Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016
Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος και δυο ιστορικά προσκυνήματα!
Καμπαναριό από το Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στη Μηλέα της Δυτ. Μάνης.
Αύριο η Ορθοδοξία εορτάζει την ανάμνηση της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρα μας, του Χριστού. Η Μεταμόρφωση κατά τα ιστορικά θρησκευτικά ντοκουμέντα έγινε στο όρος Θαβώρ, που κατά την εβραϊκή γλώσσα σημαίνει έλευση φωτός. Χρονολογικά τοποθετείται , περίπου 40 ημέρες πριν τη Σταύρωση, δηλαδή κατά τον μήνα Φεβρουάριο. Επειδή όμως η τέλεση της εορτής θα συνέπιπτε μέσα στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή που είναι μια πένθιμη περίοδος, αποφασίστηκε και μεταφέρθηκε στις 6 Αυγούστου έτσι ώστε να απέχει από της Ύψωση του Τιμίου Σταυρού που γιορτάζεται στις 14 Σεπτεμβρίου και να λογαριάζεται σαν μεγάλη Παρασκευή.
Θα κάνω μια μικρή αναφορά σε δύο από τα αγαπημένα μου θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία ταυτόχρονα που βρίσκονται στην λατρεμένη περιοχή της Πλάκας στην Αθήνα.
Το ένα βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Θεωρίας και Κλεψύδρας.
Είναι ένα μικρό βυζαντινό εκκλησάκι του δεύτερου μισού του 11ου αιώνος μ.Χ., που έμεινε γνωστό με το όνομα "Σωτηράκης", επειδή είναι μικρό. Αυτό το προσωνύμιο έμεινε γνωστό στους Αθηναίους γιατί αποτελεί έναν όμορφο τρόπο ώστε να ξεχωρίζει ο μικρός ναός από τον μεγάλο ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, στη Φιλελλήνων. Κοιτάζοντας κάποιος το ναό, με την πρώτη ματιά νομίζει πως πρόκειται για ένα φτωχό εκκλησάκι με λιγοστό διάκοσμο.
Αυτή είναι η οπτική πραγματικότητα αφού διασώζονται σε ελάχιστα σημεία κάποιες τοιχογραφίες του 14 - 15 αιώνα μ.Χ. Εκκλησιαστικά ανήκει στην ενορία της Κοιμήσεως Θεοτόκου Χρυσοκαστριώτισσας Πλάκας. Δεν είναι επισκέψιμη εσωτερικά παρά μόνο κάθε 6 Αυγούστου, όπου τελείται η πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Η ιστορία του όμορφου ναού είναι κυριολεκτικά άγνωστη. Οι ερευνητικές τοποθετούν την ανέγερσή του, στο δεύτερο μισό του 11ου μ.Χ και αυτό σύμφωνα με τη μορφή του τρούλου του. Οι ανατολικές και δυτικές προεκτάσεις του, δεν προσδιορίζονται. Ίσως η δυτική πλευρά να κατασκευάστηκε επί Τουρκοκρατίας και οι άλλες μετά την δημιουργία του πρώτου ελεύθερου Ελληνικού κράτους.
Αν και όπως προέγραψα η ιστορία του παραμένει άγνωστη, συνδέεται με ένα από τα μελανότερα σημεία της ελληνικής επαναστάσεως. Τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, άνανδρα τον δολοφόνησαν τα μεσάνυχτα της 4ης Ιουνίου του 1825 μ.Χ, στον κουλά της Ακρόπολης.Οι εκτελεστές, πιθανότατα με αρχηγό τον Γκούρα, πήραν τη σωρό του ήρωα από την Ακρόπολη και την έθαψαν κρυφά στον αύλειο χώρο του αναφερόμενου ναού .
--------------------------------------------------------
Ο επόμενος ναός είναι πολύ γνωστός στους περισσότερους που έχουν επισκεφθεί την Πλάκα, αφού βρίσκεται σ' ένα από τα κεντρικότερα σημεία, στην οδό Κυδαθηναίων!
|
Ο εσπερινός και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία για την επίσημη γιορτή της, αποτελούν θρησκευτικό και πνευματικό μεγαλείο!
Χρόνια πολλά σε όλους και κυρίως σε όσους και όσες εορτάζουν, προς μια μεταμόρφωση ψυχής και πνεύματος. |
Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016
Τρίτη 2 Αυγούστου 2016
ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΕΡΟΣ ...ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ.
Τα βήματα ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ είναι ατελείωτα. Η ιστορία τους απίθανη με πολύ ενδιαφέρον.
ΜΑΡΙΑ ΚΙΟΥΡΙ ή Μαρία Σαλόμεα Σκλοντόβσκα όπως ήταν το πολωνικό της όνομα. Γεννήθηκε το 1867 και πέθανε το 1934. Ήταν Γαλλίδα με πολωνική καταγωγή και αποτέλεσε την πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στη Σορβόνη. Μεγάλωσε στη Βαρσοβία με γονείς εκπαιδευτικούς.Η φυματίωση την ταλαιπώρησε πολύ, δεν της επέτρεπε τις αγκαλιές και τα φιλιά.
Το 1103 μαζί με δύο άλλους επιστήμονες πήρε βραβείο Νόμπελ στη φυσική, για την εργασία της στη ραδιενέργεια. Επίσης το 1911 πήρε βραβείο Νόμπελ στη χημεία για την ανακάλυψη του ραδίου. Απέκτησε πολλά διπλώματα. Αποτελεί την πρώτη επιστήμονα που κέρδισε δύο βραβεία Νόμπελ. Όπως κάθε προσωπικότητα που προοδεύει έτσι και τη Μαρί, την λοιδόρησαν....ο Αϊνστάιν όμως είχε πει για την Κιουρί "από όλους τους διάσημους είναι η μόνη που δεν ξιπάστηκε από τη δόξα".
ΓΚΑΝΤΙ. Έζησε από το 1869 -1948. Θεωρείται ο εμπνευστής της μη βίας. Οργάνωσε την αντίσταση κατά των ΄Αγγλων και συνέβαλε στην επίτευξη της ανεξαρτησίας της Ινδίας. Το Μάρτιο του 1930 ο Γκάντι διένυσε με τα πόδια την απόσταση των 388 χιλ. και έφτασε στον ωκεανό όπου μάζεψε συμβολικά λίγο αλάτι. Παρότρυνε τους Ινδούς να μποϊκοτάρουν τα αγγλικά ρούχα καθώς επίσης να γυρίσουν την πλάτη σε δικαστήρια, σχολεία, κρατικές υπηρεσίες...είχαν κουραστεί να πληρώνουν φόρο στους Άγγλους για το αλάτι. που το έπαιρναν από τις ακτές της Ινδίας.... Ήταν οπαδός της ανεξιθρησκείας και δολοφονήθηκε από έναν φανατικό Ινδουιστή. Όλα τα χρόνια παραμένει σύμβολο του ειρηνισμού.
ΡΟΖΑ ΛΟΥΞΕΜΠΟΥΡΓΚ. Ήταν Γερμανίδα και έζησε από το 1871 -1919. Είναι μία από τις δύο μεγάλες μορφές της Ένωσης Σπάρτακος, που μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο ήθελε να συνενώσει κάτω από τη σημαία της επανάστασης, τους εργάτες όλου του κόσμου. Δολοφονήθηκε στα 48 της χρόνια.
ΛΕΟΝ ΤΡΟΤΣΚΙ. Ο γνωστός Ρώσος που γεννήθηκε το 1879 και έζησε έως το 1940. Ίδρυσε τον Κόκκινο Στρατό, κατά την επανάσταση του 1917 από τους ηγέτες της Σοβιετικής Ένωσης έως την απέλασή του το 1929. Υπήρξε ο θεωρητικός της "διαρκούς και διεθνούς επανάστασης". Το τέλος της ζωής του επήλθε κατόπιν δολοφονίας.
ΜΑΡΣΕΛ ΝΤΙΣΑΝ. Έζησε από το 1887 - 1968. Ήταν Αμερικανός γαλλικής καταγωγής. Έφερε την επανάσταση στην τέχνη του 20 αι δηλώνοντας ότι οποιοδήποτε αντικείμενο που ήδη υπάρχει και το επιλέγει ο καλλιτέχνης, όπως το ουροδοχείο, μπορεί να είναι έργο τέχνης και αποδεικνύοντας ότι η τέχνη είναι διαφορετική από την αισθητική μια εποχής.
ΤΟΜΑΣ ΣΑΝΚΑΡΑ. Γεννήθηκε το 1949 και έζησε έως το 1987. Ήταν αρχηγός του κράτους της Μπουρκίνα Φάσο. Οδηγούσε τη χώρα του σ' ένα δρόμο τον οποίο πολλοί ειδικά στα θέματα της Αφρικής θεωρούσαν πολύ θετικό, αλλά δολοφονήθηκε ....
ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ.Έζησε από το 1929 -1968. Ήταν Αμερικανός. Ίσως η μεγαλύτερη μορφή του αγώνα για τα δικαιώματα και την ισότητα των Μαύρων στην αμερικανική κοινωνία. Η ομιλία του "Ι have a dream" είναι η πιο διάσημη της ιστορίας. Το 1964, λίγα χρόνια πριν από τη δολοφονία του, του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ίσοι!!
ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ. Αργεντινός που έζησε από το 1928 -1967. Πραγματικό είδωλο για εκατομμύρια ανθρώπους.Η παγκόσμια εικόνα του επαναστάτη. Ένας από τους ηγέτες της Κουβανικής επανάστασης μαζί με τον Φιντέλ Κάστρο. Υπάρχει ιδιαίτερο αφιέρωμα στο ιστολόγιο.
Εύχομαι
σε μια κοινωνία πιο δίκαιη, με αξίες και ιδανικά!
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)
Κύπρος, στη γη της λεμονιάς,της ελιάς.
Φωτογραφικό οδοιπορικό στην πολυαγαπημένη μας Κύπρο, που επισκεφτήκαμε πριν από λίγο καιρό. Ένα ταξίδι υπέροχο από κάθε άποψη, με καλή παρέα...
-
Το κείμενο με κάποιες αλλαγές είναι του 2017. 56!!με χαρές και λύπες,αλλά .. με τον ήλιο για πάντα στην ψυχή! Με την καρδιά, στης αιών...
-
Ένα φωτογραφικό ταξίδι στο ιδιαίτερα καλαίσθητο και αρχοντικό Fragos garden studios!!Ένα προσωπικό αφιέρωμα ως τιμή, στον άνθρωπο που αν...
-
Aπόψε σε μια πραγματικά άριστα οργανωμένη τελετή, πραγματοποιήθηκε η απονομή των διακρίσεων του 6ου Ποιητικού Διαγωνισμού, με την ευ...